کد خبر : 3854

سلامت

عسل ما را یاد چیزهای مختلف می‌اندازد؛ یاد «بامزی»، خرس کوچولو و بانمکی که عاشق عسل بود، یاد «وینی‎پو» که برای به دست آوردن کندوی عسل روی درخت حاضر بود نیش هزاران زنبور را به جان بخرد.

به گزارش ورنداز :

انواع عسل بر اساس نوع گل

عسل بر حسب این‌که متعلق به کدام گل باشد، خواص درمانی متفاوتی پیدا می‎کند اما به‌طور کلی به سه دسته تقسیم می‎شود:

عسل مخلوط

اغلب عسل‎های بازار، عسل مخلوط هستند. تولیدکننده‎ها، انواع عسل‌های حاصل از گل‌های مختلف را با هم مخلوط می‌کنند تا به رنگ، طعم و دیگر خصوصیات مطلوب و یکنواخت برسند.

عسل جنگلی

این نوع عسل از چند نوع گیاه وحشی که هر سال در مناطق خاصی می‌رویند به دست می‌آید و به دلایل آب و هوایی، مزه و طعم آن ممکن است از سالی به سال دیگر متفاوت باشد. یک طورهایی می‎توانیم به این عسل بگوییم عسل وحشی!

عسل تک‎گل

این نوع عسل، حاصل زنبورهایی است که در منطقه مشخصی نگهداری شده‌اند و تغذیه‌شان از گرده‌های یک نوع گل است. عسل تک‎گل، اغلب دارای طعم و رنگ مخصوص به‎خود است و انواعی دارد:

عسل بهار نارنج: قلبتان را تقویت می‌کند و برای آرامش اعصاب و بی‎خوابی مفید است.

عسل آویشن: رفع عفونت‌های عمومی، تقویت بینایی، کاهش دهنده علایم صرع و تشنج، درمان تنگی نفس و درمان دردهای مفاصل، بعضی از خاصیت‎های این نوع عسل هستند. عسل آویشن، همچنین مقوی مغز و اعصاب و انرژی زاست و برای تقویت حافظه، عادت‎های ماهیانه دردناک، دردهای شکمی و روده، سرفه، گلو درد و دیابت بی‌مزه مفید است.

عسل ریحان: اگر میگرن یا کم خوابی دارید، این عسل کمکتان می‎کند.

عسل اقاقیا: ملین و خواب‌آور است و مفید برای ناراحتی‌های صفرا، کم‌خونی و ضعف سیستم ایمنی. این عسل همچنین برای عفونت‎های زنانه، ناراحتی‎های چشمی و رشد کودکان و اعصاب والدینشان هم مناسب است. عسل اقاقیا اگر با سیب مصرف شود بهترین آنتی بیوتیک است برای سرماخوردگی.

عسل جعفری: تقویت مغز و حافظه، کاهش نفخ و کمک به بهبود گرفتگی عروق و ناراحتی‌های روده، از خاصیت‎های این عسل است.

عسل آفتابگردان: نرم‎کننده سینه است و مفید برای ناراحتی‌های ریه و حنجره و مسکن سرفه و سرماخوردگی.

عسل گشنیز: سرفه‌های تحریکی و دردهای عضلانی را درمان می‎کند و برای آفت دهان، تقویت لثه و درمان زکام و اسپاسم ماهیچه‌ای هم بسیار مفید است.

عسل شوید: مقوی معده است و مناسب برای زیاد کردن شیر مادر، از طرفی هم آرام‌بخش و حاوی اسیدهای معدنی است.

عسل سیاه‎دانه: ضد دردهای مفاصل، ضد سرفه، تصفیه کننده خون، ضد دردهای قاعدگی و ضد سنگ کلیه و مثانه است.

عسل اوکالیپتوس: ضدمالاریا، ضد آنفلوآنزا، ضدسرماخوردگی و ضدبرونشیت است.

عسل یونجه: ملین، خون‎ساز، ضد سرفه و مقوی مغز و اعصاب است، حافظه را هم افزایش می‎دهد. اگر خون دماغ می‌شوید خوردن این عسل برایتان مناسب است.

عسل مریم‎گلی: ضد عفونت بدن، مقوی معده، نافع برای سرفه و ضد عفونی کننده دستگاه گوارش است.

عسل مرکبات: ضد تهوع و سم، نرم‎کننده سینه و برای سرماخوردگی مفید است. کاهش‎ ورم‌های بدن، ضدعفونی کننده، تصفیه‌کننده خون، اشتها آور، کاهش‌‌ کلسترول و ضد باکتری و قارچ بودن هم از دیگر خاصیت‎های عسل مرکبات است.

عسل بابونه: کاهش تب، میگرن، سردرد، آرتروز، حساسیت و فشار خون تنها چند نمونه از خواص این عسل است. عسل بابونه برای دردهای استخوانی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت مغز و حافظه، التهاب مغز، احتقان ریوی و انواع ورم‎ها هم بسیار مفید است.

عسل کنار: ضد کم‌خونی، مقوی، انرژی‎زا، فعال کننده حافظه و رشد کودکان و مسهل صفراست، حرارت بدن را فرو می‎نشاند و برای تقویت قوای جنسی و تقویت اعصاب هم مناسب است.

عسل گون: مقوی مغز و اعصاب، انرژی‎زا، خواب‎آور، ملین و تقویت‎کننده معده است. برای تقویت حافظه، کم‎خونی، زخم‎های چشم و درد چشم هم مفید است.
 

فوت و فن‌های تشخیص عسل اصل از تقلبی


شناخت عسل واقعی از عسل تقلبی کار چندان دشواری نیست. برای کسی که به آزمایشگاه دسترسی ندارد یک راه بیشتر برای تشخیص عسل وجود ندارد و آن هم استفاده از ابزارهایی است که بدنش در اختیار او گذاشته‎است. با چشمانش شکل ظاهری عسل را می‌بیند، با بینی‎اش آن را بو می‎کند و با زبانش آن را مزه مزه می‎کند. اگر عسل، عطر و طعم گل‎ها را داشته‎باشد، واقعی است اما عسلی که بوییدن آن باعث عطسه شود و چشیدنش گلو را بسوزاند، به احتمال زیاد تقلبی است.

روش‎های دیگر تشخیص عسل اصل:

ریختن عسل در آب سرد: اگر مقداری عسل طبیعی را در یک لیوان آب سرد بریزید، می‌بینید که عسل کاملا حالت چسبندگی خود را حفظ می‌کند و خیلی سخت و دیر در آب سرد حل می‌شود اما عسل تقلبی سریع در آب حل می‌شود. اگر عسل را داخل لیوان محتوی آب بریزید، چنان‌چه به صورت عمودی وارد لیوان شود و به‎سرعت حل نشود و در ته لیوان جمع شود، عسل مطلوبی است. عسلی که هنگام ریختن در آب حل شود، خلوص کمتری دارد.

 رس زدن عسل: رس زدن به معنای رسوب کردن و کدر شدن عسل است. برخلاف تصور عمومی عسل طبیعی به دلیل داشتن «دیاستاز» (دیاستاز، یکی از آنزیم‎های اصلی عسل و عامل شکستن قندهای ترکیبی و تبدیل آن‎ها به قندهای ساده است.) بعد از مدتی ته‌نشین می‌شود و رس می‌زند؛ یعنی ذرات قند عسل متبلور می‌شود و عسل مانند روغن نباتی سفت می‎شود. تفاوت آن با شکرک زدن که در مربا ایجاد می‌شود، این است که بلورهای عسل رس زده خیلی ریزتر از بلورهای مربای شکرک زده است.

 مزه کردن: عسل طبیعی، علاوه بر شیرینی خاص، دارای مزه و طعم ویژه‎ای است که عسل‌های مصنوعی فاقد آن هستند؛ باید توجه داشت که عسل مصنوعی بیشتر مزه شیرینیِ شکر می‌دهد تا مزه خالص عسل. عسل طبیعی به سرعت در دهان آب می‎شود و پس از مصرف ایجاد انرژی می‎کند، در حالی‌که عسل غیرطبیعی طعم آبنبات می‎دهد. اگر مصرف‌کننده حرفه‌ای عسل خالص شوید بدون زحمت قادر خواهید بود عسل غیرواقعی را بشناسید.

عطر و بوی طبیعی: اگر درپوش عسل مدتی بسته باشد هنگام باز کردن درپوش، بو و رایحه مطبوع عسل طبیعی را می‌توانید استشمام کنید.

 

چه می کنه این خوشمزه شیرین!

 

میکروب کشی

از ویژگی‌های مهم عسل، خاصیت میکروب‌کشی آن است. عسل یک ضد عفونی‌کننده  طبیعی است؛ تحقیقات انجام شده در سال‌های اخیر نشان می‌دهد گذاشتن آن روی زخم‌ها مانع عفونت می‎شود. از آن‎جا که عسل حاوی مواد آنتی باکتریایی است، به خوبی باعث بهبود زخم ها می شود. عسل نوعی تشعشعات رادیواکتیوی نیز دارد که می‎تواند در مبارزه با عفونت‎ها موثر باشد. خواص دیگر عسل را با هم می‎خوانیم:

خوراکی زود هضم

عسل به راحتی هضم می‎شود. مولکول‎های قند موجود در آن می‎تواند به‌راحتی به دیگر قندها تبدیل شود، به همین دلیل حتی حساس‎ترین معده هم می‎تواند آن را به‎سادگی هضم کند.

ضد سرطان

عسل منبع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان است و به همین دلیل نقش بزرگی در جلوگیری از سرطان و همچنین بیماری‎های قلبی دارد.

شیرینی کم کالری

سطح کالری عسل پایین است. عسل در مقایسه با دیگر مواد قندی 20 درصد کمتر کالری دارد. به‎این ترتیب هر چند انرژی عسل بسیار بالاست، اما باعث چاقی و اضافه وزن نمی‎شود.

ماده فاسد نشدنی

عسل هرگز فاسد نمی‎شود. می‎توان آن را در دمای اتاق نگهداری کرد ونیازی به  یخچال ندارد.

ضدآلرژی

عسل در درمان آلرژی‎های فصلی برای ساکنان مناطقی که عسل از گل‎های همان منطقه به دست آمده، بسیار مفید است.

عسل و کلیه

عسل ضد عفونی‌کننده مجاری ادرار است. مخلوط عسل با آب مقطر، باعث زیاد شدن ادرار، رفع تشنگی و خرد شدن سنگ کلیه و مثانه می‌شود.

عسل و بیماری قلبی

عسل به دلیل داشتن گلوکز که هم زود تجزیه می‎شود و هم انرژی‎زاست، تأثیر مهمی روی عضلات قلب دارد و باعث تحریک و تقویت قلب و گشاد شدن رگ‎ها می‎شود. عسل جریان خون را افزایش می‎دهد، فشار خون را تنظیم  و از سکته قلبی جلوگیری می‎کند. عسل، همچنین چربی‎های اطراف قلب را آب می‎کند و به همین دلایل، مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه می‎شود. مصرف یک لیوان شربت عسل ولرم (عسل محلول در آب‎میوه) قبل از خواب، برای درمان بی‎خوابی بیماران قلبی بسیار مناسب است.

عسل و سیستم عصبی

عسل برای اعصاب مفید است. بی‎خوابی، سر درد و ناتوانی را در این نوع بیماری‎ها کاهش می‎دهد. ناتوانی عصبی را از بین می‎برد و سیستم اعصاب مرکزی را تقویت می‎کند.

عسل برای ریه، کبد، چشم و دیگر قضایا

عسل در درمان عفونت‎های ریه بسیار موثر است. شربت عسل برای از بین بردن سرفه و خلط سینه فرد مبتلا به سل، مفید و موثر است. عسل برای بیماری‎های روده، کبد و چشم مناسب است و برای تقویت حافظه هم ماده‌ای معجزه‎گر است.

 

با ترکیبات عسلی، خوراکی‌های خوشمزه درست کنید

 

انواع آب میوه‌های عسلی

در گرمای تابستان که روزهای طولانی باعث عطش بسیار می شود، محلول آب ولرم و عسل، یا آب لیمو و آب و عسل را از یاد نبرید. در ضمن عسل به علت داشتن مواد معدنی، اگر همراه شیر مصرف شود یک غذای کامل را تشکیل می‌دهد.

بعضی از محققان تأکید می‎کنند که به مدت 12 هفته می‌توان به عنوان غذا فقط از شیر، عسل و ویتامین استفاده کرد بدون این‎که در بدن هیچ گونه کمبودی از نظر مواد غذایی پدیدار شود (البته این صرفا یک نقل قول است و نویسنده این متن، چنین چیزی را توصیه نمی‎کند. طبیعتا هرنوع رژیمی باید زیرنظر پزشک باشد).

میوه‌های خشک در عسل

یک خوراکی خوشمزه دیگر که موقع احساس ضعف به دادتان می‎رسد، مخلوط عسل و انواع مغزها یا میوه‌های خشک شده است که خودتان به‌راحتی می‎توانید آن را در خانه تهیه کنید. کافی‎ است در یک شیشه مقداری مغز از جمله بادام، پسته، کنجد و... بریزید و آن را با عسل پر کنید. عسل کم‌کم وارد مغزها می‎شود و یک خوراکی مقوی و خوشمزه‎ برای لحظات افت قند در اختیار دارید. 

عسل به جای شکر

بهتر است تا جایی که می‌توانید نوشیدنی‎های خود را به جای شیرین کردن با شکر، با عسل شیرین کنید. حتی نوشیدنی پرطرفدار چای را؛ یک ظرف کوچک عسل،  همیشه در محل کار و درس به همراه داشته‎باشید و این کار را به یک عادت خوب تبدیل کنید.

 

 

ملاحظات مصرف عسل

 

وقتی درباره خواص بی‎شمار عسل حرف می‎زنیم به این معنی نیست که این ماده شگفت‎انگیز را می‎توانیم همیشه و به هر میزانی که دوست داریم، مصرف کنیم. در ادامه ملاحظاتی درباره نحوه و نوع مصرف عسل می‎خوانید.

* عسل حاوی حدود ۵۵ درصد فروکتوز، (قند میوه) است که این قند توسط کبد پردازش می‎شود اما با وجود تفاوت شیمیایی، بدن ما هنوز به عسل به عنوان یک قند مانند شکر واکنش نشان می‎دهد؛ بنابراین مصرف زیاد آن انسان را حتی دچار بیماری دیابت نیز می‎کند. اتفاقی که در مصرف بیش از حد عسل در بدن می‎افتد دقیقا مشابه مصرف زیاد شکر است. قند دریافتی زیاد لوزالمعده را وادار به تولید انسولین اضافی می‎کند و مازاد آن در بدن به صورت چربی ذخیره می‎شود که این رخداد دقیقا آغاز فرایند چاق شدن انسان است. مشکلات قلبی و بیماری‎های کبدی عوارض دیگر زیاده‎روی در مصرف هر نوع قند حتی عسل است.

* مصرف عسل در کودکان زیر دو سال به‎هیچ وجه توصیه نمی‎شود. پزشکان می‎گویند دادن عسل به بچه‎های دو ساله و کوچک‎تر امکان ابتلا به «بوتولیسم» کودکان را افزایش می‌دهد؛ چون اگر عسل آلوده به میکروب بوتولیسم باشد، این میکروب در دستگاه گوارش کودک تکثیر می‌شود. علایم ابتلای کودک به بوتولیسم شامل یبوست، آبریزش از دهان، ضعف و بی‌حالی، کاهش اشتها، اختلال در عمل مکیدن و ناتوانی در کنترل سر است.

* قبلا درباره راه‎های تشخیص عسل اصل از تقلبی گفتیم اما لازم است بدانید اهمیت تشخیص عسل اصلی فقط به‎ دلیل خواص آن نیست بلکه به دلیل مضرات عسل تقلبی است. عسل تقلبی حاوی قند و شکر مصنوعی و بسیار مضر است؛ عسل تقلبی مانند قند، شکر، شیرینی و نوشابه گلوکز خون را به‎سرعت افزایش می‌دهد و مصرفش به‎ویژه برای بیماران سرطانی مضر است. پوسیدگی دندان‎ها، افزایش سطح تری‎گلیسیرید خون و برهم زدن تعادل املاح بدن تعدادی از پیامدهای مصرف عسل تقلبی است.

* عسل همچنین برای کسانی که به گرده‌های گیاهان حساسیت دارند، می‎تواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک شود. بنابراین مصرف عسل در این افراد ممکن است جوش، کهیر،‌ مشکلات تنفسی و اختلال در بلع ایجاد کند.

* عسل به‎طور طبیعی دارای کمی اسید است و مواجهه زیاد با اسید باعث فرسایش و تخریب مینای دندان می‌شود؛ عسل همچنین در صورت مصرف بیش ازحد به پوشش داخلی مری، روده و معده آسیب می زند و به ریفلاکس اسید منجر می شود. مشکلات گوارشی مانند دردهای شکمی، نفخ و اسهال هم از عوارض زیاده‎روی در مصرف عسل است.

 

منبع صبحانه آنلاین
ارسال نظر

آنچه دیگران میخوانند :
تبلیغات متنی